WEIMARANER KENNEL
REJETON-de-CALVADOS

 

home
calvados
brandy
fokkerij
puppen
foto`s
exterieur
links
contact
gastenboek

 

 

 

De Weimarse Staande Hond of Weimaraner is met zijn muis-, zilver- of reegrijze vacht en barnsteenkleurige ogen een opvallende verschijning. Het is een middelgrote jachthond met een schofthoogte van zo'n 65 cm (reu). Hij behoort tot de Staande Jachthonden rassen. Ofschoon er in Nederland al meer dan honderd jaar Weimaraners zijn en gefokt worden, bleef dit ras tot aan het begin van de zestiger jaren een zeldzame verschijning en zeker op tentoonstellingen, jachthondenproeven en veldwedstrijden. De afgelopen decennia is het aantal Weimaraners en daarmee de bekendheid van dit ras in ons land echter aanzienlijk toegenomen. Hij komt voor in twee verschillende haarvariëteiten; de meest voorkomende korthaar en de langhaar.

Bouw

Het is een middelgrote tot grote hond, de reuen hebben een stokmaat van 59-70 cm en de teven 57-65 cm. De kleur is zilver- ree- of muisgrijs en alle kleurschakeringen ertussen in. Witte aftekeningen anders dan op borst en voorvoeten zijn niet toegestaan.  De beharing is kort of lang. Het hoofd is matig lang en harmonieus waarbij de lengte van de neus tot de aanvang van de schedel iets langer is dan van de aanvang van de schedel tot aan de achterhoofdsknobbel. Krachtig gebit zonder fouten en een rechte of iets gewelfde neusrug. Er is een uiterst geringe stop en de lippen zijn matig overvallend. De ogen zijn barnsteenkleurig, en bij de pups hemelsblauw. De hond moet een krachtige borst hebben. De rug is iets lang maar niet doorgezakt en niet overbouwd of voor overstaand. De staart mocht tot september 2001 nog gecoupeerd worden dat is nu niet meer toegestaan. De benen hebben goede hoekingen met een regelmatig en krachtig gangwerk

Karakter

Om iets van het karakter van de Weimaraner te begrijpen is het noodzakelijk om te weten wat de oorsprong van de hond is, veel Weimaraners worden tegenwoordig als huishond gehouden maar dat betekent niet dat de eigenschappen waar zo lang op geselecteerd is niet meer aanwezig zijn. De volgende karakterbeschrijving kan men vinden in de rasstandaard:

“de Weimaraner is een veelzijdige, gemakkelijk onder appel te brengen, gepassioneerde jachthond, die systematisch en volhardend zoekt, echter niet overdreven temperamentvol. De neus is opvallend goed.  Betrouwbaar in voorstaan en bij waterwerk. Opvallende werklust na het schot, zoals spoorvastheid en het verloren brengen ”.

Wat betekent dit nu voor de Weimaraner in het algemeen. Een hond die spoorvast is zal in het algemeen volhardend zijn in de opdracht waar hij aan begint ondanks de verleiding die hij tegenkomt. Een hond die betrouwbaar voorstaat, is een hond die zelfstandig aan kan geven dat er wild aanwezig is, die dat wild respecteert, ook al is de voorjager op afstand. Deze zelfstandigheid en volhardendheid zou men in de omgang met de hond als “eigenwijs” kunnen omschrijven. De hond heeft van aanleg roofwildscherpte en heeft een verdedigingsdrang en is dus niet zo gauw van de wijs te brengen. Dit zou men als “hard van karakter” kunnen uitleggen, maar men kan het beter doortastend noemen. De genoemde opvallende werklust en zekerheid bij apporteren geven wel aan dat de hond graag voor zijn baas werkt. Samengevat hou je dus een  zelfstandige, volhardende en doortastende hond over die graag iets voor je wil doen. Een omschrijving waar de meeste Weimaraner eigenaren zich in kunnen vinden. Het geeft wel aan dat dit een hond is die niet voor iedereen de geschikte keuze is. Om deze honden in goede banen te leiden moet je er veel tijd en energie in stoppen en dit houdt niet op na het moeilijkste eerste jaar, het zijn honden die hun leven lang bij veel opdrachten zullen blijven denken “waarom?”. Kun je daar mee overweg dan is het een geweldige hond die voor baas en familie door het vuur gaat.